Öz ağlamayınca göz bu kadar ağlar mı ?

Çalıkuşu denince hepimiz için akan sular durur, Feride'yi büyük mücadelesini, büyük aşkını biliriz.. Yada Ali Rıza bey ve ailesini hiç birimiz unutmayız Yaprak Dökümü ile... Bu yıl öncelikle Türk Edebiyatı büyük ustalarını okumaya karar verdiğim için dev bir ismin Reşat Nuri Güntekin 'in  adı pek bilinmeyen bir kitabını okumaya karar verdim.



Kızılcık Dalları 1930 lar İstanbul'unda geçiyor. .Zenginlikten yavaş yavaş yoksulluğa geçmek üzere olan kalabalık bir aile , onların konağında yaşananlar ve küçük Gülsüm'ün günlük hayatı.... Benim en sevdiğim tarz.; Geçmişin günlük olayları....

Kocasının har vurup harman savurduğu paralar yüzünden, onun ölümünden sonra maddi açıdan zor günler geçiren Nadide Hanım ; tren istasyonunda beklerken karşılaştığı Gülsüm'ü evde besleme olarak alıkoymuştur,  ancak amcası ve biricik kardeşi İsmail'den ayrılan küçük kız ilk günlerde ortalığı birbirine katmış ; ama bir kaç gün içinde çocukluğun da verdiği "şen" likle olanları unutmuştur.

Vazifesi evdeki 4 çocuğa bakmak olduğu için , o gelene kadar evdeki üç kuşağı büyüten Lala bir parça rahatlamış, evdeki küçük ticarethanesini daha kolay işletir hale gelmiştir.

Günler geçtikçe en küçük torun Bülent'e canla başla bakan Gülsüm'ün çocuk olduğu unutulmuş konakta ne fenalık olsa Gülsüm'den bilinir hale gelmiştir

Biraz pis, biraz dağınık , biraz savruk olsan Gülsüm her işe koştuğu için hiç bir işi tam olarak öğrenememiştir.

Yan konağa taşınan eski tanıdıkları Murat ve veremli karısına bakma işi de Gülsüm'e verilmiş, hanım ölünce konağa geri dönmüştür. . Ama bu dönüş kalıcı olmayacaktır.



Bunda tam 85 yıl önce yazılan bir romanda kullanılan akıcı Türkçe ile kolayca okunan 215 sayfalık bu roman o günlerin İstanbul' una götürüyor okurken..

Konak yaşayışı, konaklara alınan beslemeler, onların yaşadığı acılar...Aileler, iç güveyleri, dine bakış açısı o kadar ince işlenmiş ki...Türk Edebiyatı sever herkese tavsiye ederim... Geçmişte kaybolmak için okunmalı


Sevgiler
Sevim


4 Yorumlar

  1. Daha önce okumadığım bir roman, sizin güzel anlatımınızla birlikte okumak istedim, uygun bir fiyata bulursam alıp okuyacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nadirkitap.com da ucuza bulursunuz yada kütüphaneden alma şansınız varsa daha güzel olur
      Teşekkürler ederim

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Reşat Nuri Güntekin’in kalemiyle ilk olarak ‘’Çalıkuşu’’ romanında tanışmıştım. Lise yıllarımda okuduğum bu roman hem konusuyla hem cümleleriyle kalbime ve hafızama kazınmıştı. ‘’Çalıkuşu’’ romanından derlediğim en güzel alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı çok isterim. http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/resat-nuri-guntekin-calikusu-romanindan-hafizama-kazinan-10-alinti/ Kitapta en sevdiğim cümle şu olmuştu:
    ‘’Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır.’’
    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil